Originale orientalske tæpper

Begrebet orientalske tæpper dækker over håndknyttede tæpper fremstillet i et geografisk område fra Marokko til Kina. Men mange af de lande, som i dag fremstiller tæpper, er først begyndt denne produktion inden for de sidste ca. 50 - 60 år. Det gælder f.eks. Indien og Pakistan, og da man her ikke havde nogen tradition for tæppefremstilling, havde man heller ikkeegne mønstre, og derfor er alt hvad der fremstilles i disse lande kopier af tæpper fremstillet gennem tiderne i andre lande, hvor tæppefremstilling har været en tradition i op til flere tusind år.Ulden er i kopitæpperne langt mindre slidstærk, da den er maskinkartet, maskinspundet og kemisk indfarvet.

Derfor er originale orientalske tæpper et mere dækkende begreb. De lande som i århundreder har fremstillet betydelige mængder tæpper med deres egne mønstre, er Iran, Tyrkiet, Kaukasus, Turkmenistan, Afghanistan og Kina,og mange af disse tæpper er fremragende, hvis man kan finde gamle tæpper herfra. Men ellers er IRAN i dag den største producent af kvalitetstæpper, hvor den overvejende del af ulden kartes og spindes i hånden og indfarves med plantefarver. Knytningen af tæpperne er håndarbejde, som i århundreder. Mange andre lande som f.eks. Kina og Ægypten fremstiller i dag kopier af iranske tæpper.

Iran fremstiller, som et af de eneste lande, fortsat de samme tæpper som altid, selv om man også her fremstiller tæpper i andre regioner end tidligere. F.eks. fremstilles Naiin-kopier i Tabas i det nordøstlige Iran. Derfor er det særdeles vanskeligt, at være tæppekøber, hvis man ikke er meget erfaren eller har en tæppehandler, som man tør stole på.


Hvad betyder navnet?

Hvad er nomade- og værkstedstæpper, og hvor kommer navnene fra? Nomade- og værkstedstæpper refererer til stedet, hvor tæppet er fremstillet, og det samme gør navnet på et tæppe.

Nomadetæpper

I gammel tid blev langt de fleste tæpper fremstillet af nomader, som rejste rundt med deres dyr for at finde nye græsgange. Hver gang man gjorde holdt, lagde man væven på jorden og begyndte straks at knytte tæpper. Nomadetæpperne er næsten altid fremstillet af 100% uld i både kæde, skud og luv. Mange nomadetæpper er meget primitive og ofte skæve, da de er fremstillet under meget primitive forhold og ofte med mange flytninger, men i de fleste tilfælde meget smukke og aldrig ens, da de er knyttet lige ud af hovedet uden tegninger. I dag er der knapt så mange nomader, men alene i Kashgai-området er der stadig ca. 600.000 nomader. Herudover er der nomader flere steder i Iran.

Værkstedstæpper

I modsætning til nomaderne knyttes i dag den overvejende del af tæpperne i Iran på stationære, lodret stående væve på værksteder. Her er tæpperne normalt knyttet på en bomuldskæde med ren uld og ved meget fine tæpper med silke på en silkekæde. Værkstedstæpper er ofte fremstillet efter tegninger af specielle kunstnere, og de er meget mere lige og nøjagtige i mønstrene end nomadetæpperne. Hvert område har sine hovedmønstre, hvorpå man bl.a. kan kende tæpperne. Tæpperne har navne efter det område eller den by, hvor de er fremstillet.

 
 

Hvad afgør prisen?

Hvilken type tæppe skal man vælge, og hvad er afgørende for prisen?

Typer

Hvilken type tæppe man skal vælge er ikke det mest afgørende, det vigtigste er at finde et tæppe man kan synes er smukt i de omgivelser, hvor det skal ligge, og at det er et iransk tæppe, for så holder det til næsten alt, også selv om det er meget billigt.

Prisen

Et tæppes pris afhænger af mange ting bl.a. bliver det dyrere, hvis det har mange knuder, da det tager længere tid at fremstille, end hvis det har få knuder. Ligeledes hvis det er meget gammelt, da farven ændrer sig langsomt på plantefarvede tæpper, således at de bliver mere duche med årene. Det er en meget langsommelig proces, som ikke kan fremmes kunstigt. Disse gamle og antikke tæpper er meget efterspurgte, men der er meget få til salg i verden i dag.
Hvis det er et silketæppe eller andet unikt fremstillet tæppe, så kan prisen også være meget højere end på et almindeligt tæppe. Men alle disse faktorer som fordyrer et tæppe, betyder ikke at tæppet er mere slidstærkt.

NB. Det er vigtigt at gøre sig klart, at mange tæpper vaskes kunstigt gamle med forskellige kemikalier. Disse tæpper bliver aldrig gamle, og ofte kan man kende dem på, at de er brunlige i alle farver.